3.2. Качване на борда на круизния кораб

Качването започва от 3 до 5 часа преди обявения час на отплаване и е указан на круизния билет. Стандартно регистрацията приключва един или два часа преди отплаване на кораба.

По време на качване пътниците трябва да следват инструкциите в следния ред:

  • предоставят багажа си на персонала, който го пренася до каютите (предварително трябва да бъдат поставени етикети с името и фамилията на пасажера, името на кораба, номера на каютата и началното пристанище);
  • на бюро Регистрация преминават през check-in за проверка на билет и паспорт;
  • след проверка на документите всеки пасажер получава бордна карта Cruise Card - магнитна "Лична карта", която се явява едновременно документ за самоличност при круиза, ключ от каютата, разплащателно средство на борда (напр. брегови екскурзии, сметки в заведения, пералня, възнаграждения за персонала, фризьорски салон, салон за красота, безмитни магазини, фотографски ателиета). За получаването на бордна карта е необходима регистрация с кредитна карта (Visa, Visa Electron, Mastercard, JCB и American Express) или внасяне на депозит в брой (обикновено 100$ на ден на пасажер), след изчерпването на който е необходимо "презареждане".

При класическите круизи обикновено служител на кораба отвежда до ресторанта всеки от пасажерите, където ресторант-мениджърът разпределя пасажерите на избрана от тях маса в ресторанта, която се резервира за тях до края на пътуването (за вечеря). Изборът за смяна на вечеря се прави предварително - още при резервацията на круиза. Искания за промяна на определения час за вечеря (1-ва или 2-ра смяна) се отнасят до ресторант - мениджъра и се удовлетворяват само при наличие на възможност. При Freestyle круизите часовете за хранения и вида ресторант е личен избор на клиента.

Процедура за безопасност: като мярка за безопасност охраната може да претърси пасажер и/или неговия багаж и да конфискува вещи, които според компанията могат да изложат на риск сигурността на пасажерите, екипажа или кораба. Персоналът на борда си запазва правото да отстрани питиета, намиращи се в багажа на пасажера. Те ще бъдат върнати вечерта преди слизане. На пасажерите е забранено да носят неопакована храна на борда.


ПРОМОЦИИ от Бояна-МГ

Защо круиз?

На круиз можете да опитате всичко!

От дегустации на вино до скално катерене, от пълна почивка и глезене със СПА процедури до запомнящи се купони в малките часове на сутринта.
По време на круизно пътуване всеки може да намери своето лице и изпълни поне по няколко свои желания...
Какво по-хубаво от това, докато се отдавате изцяло на безкрайните удобства, забавления и услуги във вашия огромен "курорт", всяка сутрин да бъдете изненадвани с нов град, нови хора и приключения!
Спрете да си мечтаете, изживейте го!

Цитати за круизите, почивките, корабите и хората

  • "Установил съм, че няма по-сигурен начин да откриеш дали харесваш хората или ги мразиш от това да пътуваш с тях" - Марк Твен
  • "Колко прекрасно е да не правиш нищо и да се отдадеш на почивка след това." - испанска поговорка
  • "It's not about the ship but the friendships" Sue Denning, Century CD Nov. 2010, Constellation CD January 2011.