3.1. Преди круиза

Видове круизи

Круизите се делят условно на 2 типа - класически и Freestyle, като има и смесени.

 • Класически круизи - обикновено круизните кораби на компаниите LOUIS, COSTA, MSC, ROYAL CAREBBIAN и др. Характерното при тях е, че храненията са в определени часове, като наред с неофициалното облекло се изисква полуофициално и официално вечерно облекло, фиксирани срещи с капитана, гала вечеря и т.н.
 • Freestyle круизи - обикновено круизите кораби на компания NCL и др. Характерното при тях е пълна свобода - без задължително официално облекло, без фиксирани часове и места за хранене. Възможност за самостоятелно организиране на почивка, изцяло следваща индивидуалния ритъм и в хармония с индивидуалните очаквания и желания на всеки пасажер.

Необходими документи

 • Пътуването на борда на корабите се извършва с електронен билет, който всеки пасажер получава от туристическата агенция, в която е заявил и заплатил круиза.
 • За осъществяване на пътуването е необходимо всеки пътник да разполага с международен паспорт, валиден поне още 6 месеца след датата на приключване на круиза. В противен случай няма бъде допуснат на кораба и стойността на круиза няма да бъде възстановена. Възможно е паспортът да бъде задържан по време на круиза, за да бъде показван пред съответните власти в посещавани пристанищата. Поради тази причина е необходимо пасажерите да разполагат с втори документ за самоличност като лична карта или шофьорска книжка. Този втори документ ще бъде необходим за слизане и качване в някои пристанища от маршрута. Междувременно като документ за самоличност на борда на круиза ще Ви служи и бордната карта.
 • За деца под 18 години, които не са придружени и от двамата си родители, се представя освен международен паспорт също и нотариално заверена декларация от отсъстващия родител/настойник, че е съгласен детето да пътува с другия родител/настойник.
 • При несъответствие между фамилното име на детето и фамилните имена на родителите, които го придружават, родителите трябва да си осигурят документ удостоверяващ родствената им връзка с детето (например преведен на английски и заверен акт за раждане).
 • Задължение на всеки пасажер е да си осигури необходимите паспорти и визи за всички страни от круиза, които посещава.
 • Круизната компания препоръчва всички пътуващи да се информират и снабдят предварително с всички необходими визи, в случай, че такива са необходими за една или повече от посещаваните дестинации. Бояна-МГ оказва съдействие и предоставя информация на пасажерите във връзка с получаването на визи, но не носи отговорност за решенията на консулските служби.
 • Всеки пътник носи отговорност за притежаване на необходимите документи от началното до крайното пристанище и по време на цялото пътуване.
 • Круизната компания не предоставя компенсации, в случай, че граничните власти в дадено пристанище откажат на пътник да слезе или да се качи на кораба, поради липса на документи и визи.

Задължителна онлайн регистрация

Поради непрекъснато нарастващите изисквания по отношение на сигурността на пътуването, може да се наложи пасажерите да предоставят определени лични данни преди началото на круиза. Данните се попълват онлайн с помощтта на Бояна-МГ, като необходимите данни за всеки отделен пасажер са: номер на международния паспорт; дата на издаване на паспорта; дата на валидност на паспорта; място на издаване на паспорта; място на раждане.

Здравни и медицински изисквания

 • Всеки медицински или физически проблем, който изисква специално лечение, трябва да бъде съобщен при резервацията за круиз. При определени условия круизната компания може да изисква писмено потвърждение и декларация за отговорност.
 • Круизната компания има правото да откаже круизно пътуване на всеки, който по усмотрение на компанията е във физическо или умствено състояние, неподходящо за пътуване, или пък за когото компанията не може да осигури необходимите условия.
 • Някои круизни кораби разполагат с каюти, пригодени за лица с увреждания.
 • Всички специфични нужди, свързани с транспорт и/или настаняване и/или помощ следва да бъдат съобщени при резервацията с цел тяхното навременно осигуряване. Корабите не са оборудвани със специализирани стаи/оборудване/медицинска помощ.
 • Всяка желаеща да пътува на круиз бременна жена трябва да представи в момента на резервацията на круиза, документ от личния си лекар за своето физическо състояние и дата на термина за раждане. Круизните компании не допускат бременни жени, навлезли в 24-та седмица от бременността си. Круизната компания не носи отговорност при настъпване на усложнения на бременността по време на круиза.

Ваксинации и имунизации

Съветваме пасажерите да се консултират с тяхната Национална здравна служба преди круиза за информация относно препоръчваните ваксинации. Круизните компании не носят отговорност за пасажери, които не спазват препоръките за превенция на инфекциозни болести. Ваксинациите могат да бъдат препоръчителни, а в някои случаи и задължителни. Информация за ваксинациите, необходими за всяка държава, може да са получи от уеб-сайта на Световната здравна организация (СЗО): http://www.who.int/vaccines-diseases. Препоръчваме на пасажерите консултация с личен лекар относно здравословното им състояние.

Багаж

 • Няма строго определен лимит относно количеството багаж, което всеки пасажер може да качи на борда на кораба. Все пак, като ориентир, повечето круизни компании препоръчват индивидуалният багаж да не надвишава 2 броя пътни чанти, всяка от които с тегло максимум 23 кг.
 • В случай на пътуване до началната точка на круиза със самолет пасажерите трябва предварително да се консултират с авиокомпанията относно разрешеното количество багаж, което могат да качат на борда на самолета.
 • Желателно е пътниците да носят ценните си вещи, необходимите лекарства, малко бельо и тоалетни принадлежности в ръчния си багаж. Това би било от голяма полза за пътника в случай, че багажът закъснее или се изгуби по време на пътуването от България до начално пристанище.
 • Етикетите за багаж, които се предоставят заедно с круизния билет, трябва да бъдат закачени за багажа в деня на качването на борда на кораба. На тях трябва да бъде четливо изписан номерът на каютата или в случай, че такъв не е известен (при резервация на т.нар гарантирана каюта) - на етикета да бъде записано "GTY".
 • Етикети за багаж могат да се получат също и на круизния терминал в отправното пристанище.

Пътуване до пристанището

 • При директна връзка летище-кораб, трябва да се има предвид, че са необходими минимум 4 часа за преминаване на граничния контрол на летище, транспортиране до круизния терминал и качване на круизния кораб. Трябва да се отчитат и възможните автомобилни задръствания в някои градове, представляващи начални пристанища за различни круизни маршрути.
 • Круизната компания не носи никаква отговорност при закъснение от страна на туриста.
 • Във всички начални и крайни пристанища повечето круизни компании организират директни трансфери летище/кораб или кораб/летище. Резервацията на такъв трансфер изисква предоставянето на подробна полетна информация. Директните трансфери се предлагат само в деня на отплаване от началното пристанище и в деня на пристигане на кораба в крайното пристанище от маршрута.
 • Бояна-МГ предлага възможност и за допълнително закупуване на "pre-cruise" или post-cruise" пакети, включващи от 1 до 3 нощувки в началното или крайно пристанище преди или след круиза и трансфер от хотел до кораб или от кораб до хотел. Информация за цените на трансферите и за цените на Pre-cruise и Post-cruise пакетите се предоставя при конкретно запитване.

Паркинги на круизните терминали

В непосредствена близост до повечето начални пристанища има паркинги, подходящи за настаняване на автомобили, за времето на круиза. Услугата се заплаща по тарифите на съответния паркинг.


ПРОМОЦИИ от Бояна-МГ

Защо круиз?

На круиз можете да опитате всичко!

От дегустации на вино до скално катерене, от пълна почивка и глезене със СПА процедури до запомнящи се купони в малките часове на сутринта.
По време на круизно пътуване всеки може да намери своето лице и изпълни поне по няколко свои желания...
Какво по-хубаво от това, докато се отдавате изцяло на безкрайните удобства, забавления и услуги във вашия огромен "курорт", всяка сутрин да бъдете изненадвани с нов град, нови хора и приключения!
Спрете да си мечтаете, изживейте го!

Цитати за круизите, почивките, корабите и хората

 • "Установил съм, че няма по-сигурен начин да откриеш дали харесваш хората или ги мразиш от това да пътуваш с тях" - Марк Твен
 • "Колко прекрасно е да не правиш нищо и да се отдадеш на почивка след това." - испанска поговорка
 • "It's not about the ship but the friendships" Sue Denning, Century CD Nov. 2010, Constellation CD January 2011.